Documentation:VLC for dummies/nl

From VideoLAN Wiki
Jump to navigation Jump to search

VLC voor dummies

Introductie

Dank u voor het bezoeken van deze pagina, om uit te vinden wat dit VLC nu is. Neem in acht dat deze pagina in aanbouw is en dat deze in de nabije toekomst kan veranderen. VLC mediaspeler (of VLC in het kort) is een vrije en open source software mediaspeler. Eigenschappen die VLC de geliefde mediaspeler van veel mensen maakt is zijn excellente ondersteuning voor diverse audio en video codecs, het feit dat het cross platform is en zijn open ontwikkelingsmodel.

Deze pagina zal de stappen beschrijven om eenvoudige basishandelingen in VLC te kunnen uitvoeren. Voor meer geavanceerd gebruik zie de VLC Play HowTo voor een complete gebruikershandleiding, of VLC Streaming HowTo voor geavanceerde streaming mogelijkheden waar VLC tot in staat is.

De VLC interface begrijpen

Als u VLC opstart, zullen er 2 dingen veranderen op uw scherm. Ten eerste zal er een klein icoontje in uw taakbalk verschijnen (nb: deze schermopnames zijn van een MS Windows XP machine genomen, op andere systemen kunnen ze er ietsjes anders uitzien) LargeVLC.png.

De andere, meer prominente verandering op uw scherm zal de verschijning van de hoodfinterface zijn:

Vlc-nl.png

Met het icoontje in de taakbalk kunt u de hoofdinterface weergeven of verbergen door er met de linker muisknop op te klikken. Tevens, als u de hoofdinterface sluit door de sluitknop in het venster te gebruiken, kunt u de hoofdinterface weer tevoorschijn krijgen door het icoontje in de taakbalk te gebruiken. Handelingen zoals stoppen of pauzeren van het afspelen en het veranderen van de track zijn ook mogelijk door op het icoontje rechts te klikken. Dit zal een popup menu geven waar u uw gewenste handeling kunt aangeven.

De hoofdinterface bevat de volgende onderdelen:

Menubalk

De menubalk, bovenin het venster, geeft eenvoudige toegang tot alle handelingen waar VLC tot in staat toe is.

Track-schuifbalk

Direct onder de menubalk bevindt zich de track-schuifbalk. Deze zal tijdens het afspelen van een liedje of video van links naar rechts schuiven. Als er een video afgespeeld wordt, zal deze tussen de menubalk en track-schuifbalk weergegeven worden. Als er vanaf een stream gelezen wordt zal de schuifbalk niet verschuiven, aangezien VLC niet kan weten hoe lang de stream zal duren.

Besturingsknoppen

Onder de schuifbalk, links op de interface, zijn de besturingsknoppen voor afspelen/pauze, vorige track, stoppen, volgende track, schermvullende modus, afspeellijst en uitgebreide opties.

Volumebesturing

Rechts van de besturingsknoppen is de volumebesturing. Het kleine speaker-icoontje is een knop om snel alle geluid te dempen of ontdempen. De schuifbalk rechts daarvan stelt u in staat om het volume hoger of lager te zetten. Het percentage geeft de hoeveelheid versterking aan.

Gegevensveld

Onderin het venster wordt extra informatie weergegeven, zoals de naam en lengte van de track.

Een mediabestand afspelen (moet nog geschreven worden)

Basisstappen om een audiobestand of film af te spelen.